tisdag 1 oktober 2013

Vaniljkräm

En god fyllning som passar bra med t.ex. bär- och fruktfyllningar är vaniljkräm gjord på äkta vanilj. Krämen kan också användas som tillbehör till äppel- och blåbärskakor som sådan. Helt omöjlig att göra är den inte men man måste nog vara med hela tiden så att den inte bränns. Dessutom, vad man ska göra med de 7 äggvitor som lämnar över? Maränger? Receptet har jag i alla fall hittat här.

Vaniljkräm

Räcker till två lager fyllning i en tårta på 22-24 cm i diameter (tillsammans färska/frysta bär eller någon annan fyllning)

5 dl helmjölk
1 vaniljstång
1½ dl strösocker
7 äggulor
1½ dl maizena majsstärkelse
50 g mjukt smör
(2-3 blötlagda gelatinblad, rekommenderas om man ska ha den som fyllning i en tårta)

Gör så här:
1. Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.
2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp.
3. Slå över den heta mjölken under vispning.
4. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Det får inte koka! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål (och tillsätt gelatinbladen).
5. Tillsätt smöret och vispa krämen slät. Kyl krämen i isbad eller kyl.

Tips: Man kan blanda vispad grädde med vaniljkrämen så får man glasskräm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar